Radionice

Općina Majur

U Centru vune – Majur provode se radionice mokrog i suhog filcanja vune, a razlika je što kod filcanja na mokro koristimo vodu, a kod filcanja na suho iglu.

Uporabom tehnike filcanja djeca postižu veliki utjecaj na razvoj senzomotorike, psiho-motorike, opće motoričke koordinacije, usvajanje ritma te jačanje koncentracije i pamćenja, a stvaralaštvo se događa bez stresa i prisile.

Likovnim oblikovanjem vune uporabom tehnike filcanja djeca postaju stvaraoci produkta koji je autohton, jedinstven i originalan. Ovim putem susreću se s nečim što je karakteristično za kraj u kojem žive ili koji posjećuju i upoznaju se s načinom življenja svojih predaka. Korištenjem vune u radu razvija se ekološka svijest o važnosti očuvanja okoliša. Ovčja vuna se reciklira, koristi i oblikuje u produkt koji ima svoj smisao i vrijednost.

Pjevanje pjesme ili prepričavanje priče djecu nadahnjuje i budi maštu, a Woonko ima i svoju pjesmu čiji stihovi i melodije daju dodatnu notu prostoru i cjelokupnom doživljaju. Svaki dječji pokret, držanje tijela i dodir omogućit će im izražavanje vlastitih unutarnjih osjećaja, svoje biti i osobnosti što im omogućava da u likovno djelo unesu sebe.

Planiranom aktivnosti oblikovanja vune djeca mogu izraziti svoju maštu, kreativnost, smisao za boje i oblike.

Radionice mokrog filcanja vune

Oblikovanje vunom tehnikom filcanja na mokro kod djece pogoduje razvoju govora, lateralizacije hemisfera u mozgu, razvoju mašte i kreativnosti.

Tjelesno i zdravstveno područje razvoja temelji se na sposobnosti izvođenja preciznih pokreta i koordinaciji oko – ruka. Potiče se kroz aktivnosti utiskivanja, izvođenja kružnih i polukružnih pokreta te valjanja dlanovima, modeliranjem dlanovima i prstima ravnih, okruglih i valjkastih oblika. Socio–emocionalno područje razvoja temelji se na kompetencijama djece kao što su: samostalnost, neovisnost te osjećaj uspješnosti. Djecu se navikava na ustrajno provođenje započete aktivnosti do konačnog produkta koji je cilj. Likovnim oblikovanjem vunom djeca izražavaju pozitivne emocije koje su uvjet kvalitete društvenih odnosa u komunikaciji. Uočavanjem fizičkih svojstava vune kao što su tekstura, oblik, boja, miris te osjećaji koji se javljaju pri kontaktu s vunom potiču se kognitivni procesi u djece.

Dijete vlastitim osjetilima otkriva svojstva vune na način da razgledava, opipava, miriše te oblikuje, ono zapaža korake u procesu, slijed i način oblikovanja vunom tehnikom filcanja na mokro, istražuje različite načine provođenja pokreta pri utiskivanju i gnječenju vune. Pozitivna komunikacija, vedra klima, mašta, kreativnost te zaigranost djece prilikom likovnog oblikovanja vunom tehnikom filcanja potiču se različite mogućnosti doživljavanja, primanja, razumijevanja i izražavanja poruka.

Radionice suhog filcanja vune

Tehnika filcanja na suho iziskuje uporabu iglice koja niti vune svakim ubodom utiskuje u unutrašnjost oblika koji želimo postići te se time postiže oblikovanje materijala. Iz razloga što je potrebno koristiti iglicu, radionicu suhog filcanja vune ne provodimo s djecom mlađom od 10 godina. Tehnikom suhog filcanja vune, moguće je izrađivati razne ukrasne predmeta od nepredene vune, ali i obuću i odjeću. Ova umjetnost vam omogućuje da prikažete sve fantazije ruku.

Radionice suhog filcanja nisu namijenjene djeci mlađoj od 10 godina.

Pin It on Pinterest